divendres, 15 de juliol del 2016

Què és una memòria RAM ECC i una NON-ECC?

ECC és l'acrònim d'Error Correcting Code i se sol usar per referir-se a un tipus de memòria RAM amb unes determinades característiques. Aquest terme també s'usa en altres tipus de dispositius que utilitzen les mateixes tècniques de detecció d'errors, així que no t'estranyi si ho veus associats a discs durs SSD per exemple.

Aquestes memòries són capaços de recuperar-se de certs errors en alguns casos detectant que existeixen i en altres fins i tot recuperant la informació. La necessitat que aquestes existeixin és que tots els equips informàtics no són iguals.
Per exemple, si el teu PC, que fas servir a casa per navegar per Internet o estudiar, es bloqueja un cop l'any a causa de problemes amb la RAM mostra una pantalla blava i després es reinicia en principi no passa res. No obstant això existeixen equips en els quals això no és acceptable i cal reduir el temps que estan inactius al mínim.
Com estan formades les memòries RAM ECC?
En una memòria normal, també indicada com Non-ECC trobaràs 08:00 encapsulats on cadascun emmagatzema un bit.
En una ECC tens nou d'ells. Un encapsulat no és més que un xip de silici recobert de plàstic. Això fa que sigui molt senzill adonar-te físicament si estem davant d'una memòria ECC o Non-ECC simplement comptant el nombre d'aquests elements que hi ha sobre la placa de la memòria.
Aquest bloc addicional s'usa per a detecció i correcció d'errors. En concret utilitza set bits per cada 64. D'aquesta forma és capaç de corregir errors d'un bit i reportar els que incloguin dos.
És molt important que una memòria normal, com la que segurament tindràs en el teu equip sense aquesta característica ni tan sols sabem si existeix un error. El sistema pot reiniciar o no.
Quant falla una memòria RAM?
En un entorn normal i per a un ús normal poden passar anys sense que tinguis problemes de memòria. No obstant això tingues en compte que les fallades de vegades provenen de la placa base i sobretot si són recurrents poden necessitar d'un canvi d'algun component maquinari.
Així que en principi no hauria de ser alguna cosa que et preocupés.
Què necessito per poder utilitzar una memòria ECC?
Això és potser l'aspecte més negatiu d'aquest tipus de tecnologies. A l'estar pensades per a ser usades en entorns servidors no solen estar incloses en equips normals.
Però com a mínim necessites una placa base perquè el suport, i òbviament la memòria ECC.
Puc connectar una memòria ECC a una placa que no la suporti?
En principi no hauries de tenir problemes. Encara que de vegades el problema no és el suport ECC si no la velocitat a la que funcionen les memòries.
Puc connectar una memòria Non ECC a una placa que ho suporti?
Semblant a l'anterior, depèn de la placa base, moltes inclouen aquesta característica però no ho requereixen i algunes són configurables mitjançant la BIOS .
Òbviament consulta el manual de la placa abans d'adquirir la memòria o la placa base.
És més costosa la memòria ECC?
Si, pot ser sobre un 12% més cara.
És més lenta la memòria ECC?
Depenent de com aquest configurada existeixen models que necessitin del processador per revisar els errors i altres que els fan ells mateixos.
De tota manera la caiguda de rendiment és imperceptible.
Val la pena?
Per servidors que treballin amb base de dades i tinguin informació important la resposta és un rotund sí. Per a un PC normal és qüestionable sobretot perquè les memòries normals són cada vegada més fiables.
Angel Luis Sanchez Iglesias

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada